www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

Rokkantsági nyugdíjrendszer – a visszamenőleges állapotvizsgálat szabályai

2022-01-20 15:59
A komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet állapotvizsgálatra vonatkozó rendelkezései 2021. december 22-én léptek hatályba. E szerint az orvosszakértő a rendelkezésre álló iratok alapján alakítja ki az indokolással ellátott állásfoglalását arról, hogy az érintettnél a tényleges állapotjavulás bekövetkezett-e vagy sem. Tehát azoknak, akik az állapotvizsgálatot választják, nem kell attól tartaniuk, hogy az állapotvizsgálat végett személyesen kell megjelenniük. Az állapotjavulás fogalmát ugyanakkor sem ez a rendelet, sem pedig az Mmtv. nem határozza meg. A jogalkotó így továbbra is mulasztásban van, hiszen nincsenek kialakítva azok az orvos, szociális és foglalkozás szakmai szempontok, melyek alapján összehasonlítható a 2011. december 31-ét megelőző szakvélemény szerinti egészségi állapot az ez időpontot követő komplex minősítés szerinti egészségi állapottal. Az állapotvizsgálattal kapcsolatos tudnivalókat az alábbiakban foglaltuk össze. [tovább »]

A MEOSZ a gépjárműszerzési támogatási rendszer átalakítását sürgeti ismételten

2022-01-17 18:00
Nem halogatható tovább a mozgáskorlátozott emberek gépjárműszerzési támogatási rendszerének átalakítása. [tovább »]

Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek kommunikációjának támogatása – Online Könyvbemutató

2021-11-22 12:41
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című projektje keretében 600 súlyosan mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését valósította meg. [tovább »]
Sorstársi tanácsadó szolgálat
A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete szeretettel várja ügyfeleit hétfő és csütörtöki napokon 8-12 óráig Sorstársi tanácsadásra .
Fordulj hozzánk , ha az alábbiakkal kapcsolatban kérdésed lenne:
támogatásokkal,ellátásokkal,
rehabilitációs szolgáltatásokkal,
gyógyászati segédeszközökkel,
akadálymentesítéssel,
lakásátalakítási támogatással kapcsolatban, vagy
minden olyan mozgáskorlátozottsággal kapcsolatos ügyben, amiről kérdésed van, igyekszünk segítséget nyújtunk. Lényege, hogy autentikus, fogyatékosságban érintett, jól felkészült sorstársak, szakemberek látják el hasznos tanácsokkal a hozzájuk fordulókat. Igyekeznek tanácsot adni a fogyatékossággal élőknek, illetve családtagjaiknak, hozzátartozóiknak minden olyan kérdésben, amely a fogyatékossággal élő személyt érintheti.

A MEOSZ által kiképzett sorstársi tanácsadó munkatársunk elérhető telefonon, e-mailen, illetve bejelentkezés útján.

Elérhetősége: 06 48 312893, sorstarsi@freemail.hu, Iroda: Kazincbarcika, Augusztus 20 tér 3. fsz.

Tanácsadó: Kersák Lászlóné, Tomkóné Kiss Mária

 
Kazincbarcikai Kistérségi Esély Támogató Szolgálat
A Kazincbarcikai Kistérségi Esély Támogató Szolgálatot a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete hozta létre, és működteti önálló szervezeti egységként.

2005. szeptember 15-től rendelkezik jogerős működési engedéllyel. Az Egyesület a működési területén élő mozgásfogyatékos emberek érdekeit képviselve, felmérve szükségleteit hozta létre támogató szolgálatát.

Elsődleges működési területe Kazincbarcika város közigazgatási területe. 2007. január 1- től a szolgálat a támogató szolgáltatást. Berente, Tardona, Mályinka, Dédestapolcsány, Nagybarca, Bánhorváti településeken is biztosítja.


A támogató szolgálat célja:
„a fogyatékos személyek lakókörnyezetében történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén”

Ellátottak köre:
a Támogató szolgálatunk biztosítja az otthonában egyedül, vagy családjával élő, mozgássérült, látássérült, értelmileg akadályozott, halmozottan sérült, autista személyek ellátását.
Az ellátás igénybevételére jogosult az a személy aki a felsorolt támogatási formák valamelyikében részesül:
  • Fogyatékossági támogatás
  • Vakok személyi járadéka
  • Magasabb összegű családi pótlék
A biztosított szolgáltatások köre:
  • Személyi segítségnyújtás
  • Szállítás
  • Információnyújtás, tanácsadás
A felsorolt szolgáltatásokat munkanapokon 8:00-16:00-ig biztosítja.

Személyi segítés:
A személyi segítő segítséget nyújt a fogyatékos ember személyi szükségleteinek kielégítésében, társadalmi éltében való teljes jogú munkavégzésben, kulturális, művészeti, sport, szabadidős tevékenységek elvégzésében. Személyi segítőink segítséget nyújtanak pl. bevásárlás, ügyintézés, gyógyszer felíratás és kiváltás, személy körüli higiéné biztosításában, otthoni felügyelet, levegőztetés, kíséret.

Speciális szállító szolgáltatás:
az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgálatásókhoz való hozzájutás biztosítása. Szállítás közintézményekbe (Polgármesteri Hivatal, Bíróság, Okmányiroda) egészségügyi intézményekbe (Háziorvosi rendelők, Kórházak) egyéb intézményekbe (OTB Bank Rt, Posta) boltok ,szupermarketek.
A szállítás esetén kiállási díj nincs, a kiszámított térítési díj alapja a fogyatékos személy lakóhelyétől az úti célig illetve vissza megtett km.

Információnyújtás, tanácsadás:
elsősorban a fogyatékkal élőket megillető jogokról, szociális ellátásokról, támogatási formákról, munkavállalásról, képzési lehetőségekről, életviteli tanácsadás.
Térítési díjak az egyén rendszeres jövedelemétől függően változóak.
Az előbbiekben felsorolt szolgáltatásokat az 1/2000.(I. 7) SZCSM. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatáról és működésűk feltételeiről szólóban foglalat előírásoknak megfelelő személyi és tárgyi feltételek között.
A szolgálat 4 főállású munkatárssal működik.

Főbb adatok:
Az intézmény neve: Kazincbarcikai Kistérségi Esély Támogató Szolgálat
Székhely: 3700 Kazincbarcika, Augusztus 20 tér. 3
Telefonszám/fax: 06/48 310-001
E-mail cím:
Szolgálatvezető: Szabó Réka,