www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

Nő a fogyatékossággal élők és családjaik adókedvezménye

2023-01-22 14:37
2023 január 1-jétől a személyi jövedelemadó köteles jövedelmek után az eddigieken kívül további családi kedvezményre lehetnek jogosultak a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők, illetve bizonyos esetben maguk az érintettek is. A kormányrendelet alapján ugyanis a veszélyhelyzet ideje alatt az őket eddig megillető családi kedvezmény havonta 66.670 forinttal emelt összegben vehető igénybe. [tovább »]

Tájékoztató búvárképzésről

2022-05-27 14:29
Baja és Térségének Katasztrófavédelméért Alapítvány „NEAO-KP-01-2022/8-000464 Mozgássérült, hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása búvárképzéssel.” című pályázatot nyújtott be, a pályázatot eredményesen elbírálták. [tovább »]

Hogyan (ne) akadálymentesítsünk? – Új MEOSZ kiadvány jó és kerülendő gyakorlatokról

2022-05-01 15:49
Sok tízezer mozgáskorlátozott ember tapasztalja, hogy mennyire nem akadálymentes épített környezetünk. Gyakran sem régi, sem felújított, de még a frissen épített épületek sem megfelelőek: magas padkák, használhatatlan rámpák, beragadt lépcsőjárók, szűk bejáratok, eltorlaszolt folyosók és szűk akadálymentes vécék – ezek sajnos rendszeresek az ország minden részén. [tovább »]
A közgyógyellátással rendelt gyógyászati segédeszközért nem kérhető díj az érintettektől
2022-02-11 18:14
Egyes gyógyászati segédeszköz forgalmazók jogellenes, megdöbbentő gyakorlatba kezdtek. A közgyógyellátással rendelt kerekesszékek, mopedek, és más, a mozgássérült emberek számára ugyancsak nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközök kiadásáért akár százezer forintot is meghaladó díjat kérnek a kiszolgáltatott emberektől.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felhívja a figyelmet, hogy közgyógyellátással rendelt gyógyászati segédeszközért nem kérhető díj. Felszólítjuk az érintetteket, hogy ne a fogyatékos embereken keresztül gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra. A MEOSZ határozottan fellép az ellen, hogy a fogyatékos emberekre hárítsák a tb támogatási rendszer mindenki által ismert nehézségeit.

Tudomásunkra jutott, hogy egyes forgalmazók díjat kérnek a közgyógyra rendelt eszközökért is, holott mindenki számára közismert, hogy az ingyenes. Az eljárás különösen felháborító, ugyanis akár 80.000-120.000 Ft-ot is elkérnek egy-egy eszközért. Ez olyan hatalmas összeg, amit a végletekig kiszolgáltatott emberek több hónap alatt sem képesek előteremteni, így nem kapják meg a mozgáshoz nélkülözhetetlen segédeszközöket.

A MEOSZ évek óta küzd a gyógyászati segédeszközt használó emberek minőségi ellátásáért és minden jogszerű eszközzel fellép annak érdekében, hogy a támogatási rendszer a sérült, fogyatékossággal élő embereket szolgálja, és ne azok legyenek a vesztesei, akikért az elvileg létrejött. A MEOSZ nem tűri, hogy a jogellenesen fellépő forgalmazók a fogyatékos emberekre hárítsák a tb támogatási rendszer rugalmatlanságából eredő következményeket vagy a sérült, fogyatékos emberek vegzálásával próbáljanak nyomást gyakorolni az állami döntéshozókra.

Ezért felszólítjuk az érintett forgalmazókat, hogy hagyjanak fel azzal, hogy a fogyatékos embereken keresztül próbálnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Ennek az eredményessége kétséges, ugyanakkor a közgyógyra rendelt eszközért elkért díj olyan jogellenes bevétel, amiért akár a vénybeváltási jogosultságot is elveszíthetik. Továbbá felmerül az a kérdés is, hogy mi történik azokkal a beváltott vényekkel és eszközökkel, amiket az óriási összegű díj miatt nem vesznek át azok, akik részére azt az orvos felírta. A forgalmazó esetleg elszámolja a tb támogatást, holott nem adta ki az eszközt? Hová kerül a magas összegű térítési díj miatt át nem vett eszköz? Látható, hogy a jogellenesen kért térítési díj számtalan további visszaéléshez vezethet.

A közgyógyellátással rendelt gyógyászati segédeszközért nem kérhető díj!

Ha a forgalmazó pénzt kér a közgyógy receptre felírt eszközért, akkor javasoljuk az esetet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részére bejelenteni, lehetőség szerint dokumentálva. 
Ha ilyen szenvtelen visszaélés áldozatai lennének, úgy a panaszt a lakóhely szerinti NEAK főosztály részére jelezzék.
A NEAK területi részlegei, az Ellátási és Koordinációs Főosztályok címét lent közzétesszük.

Kérjük továbbá, hogy a panaszukat az egységes lobbitevékenység alátámasztása érdekében a MEOSZ részére is küldjék meg.

NEAK EKFO illetékesség és cím adatok:
(a főosztály központja aláhúzással jelölve)

Ellátási és Koordinációs Főosztály I.
(6726 Szeged, Bal fasor 17-21. ,
6000 Kecskemét, Izsáki út 8.,
5600 Békéscsaba, Luther u. 3)

Ellátási és Koordinációs Főosztály II.
(7623 Pécs, Nagy Lajos király útja 3.,
7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 28.,
7100 Szekszárd,Szent István tér 19-21.) 

Ellátási és Koordinációs Főosztály III.
(4026 Debrecen, Darabos u. 9-11.,
5000 Szolnok, Mikszáth. K. út 3-5.,
4400 Nyíregyháza, Vörösmarty tér 7.)

Ellátási és Koordinációs Főosztály IV.
(3530 Miskolc, Mindszent tér 3.,
3100 Salgótarján, Zemlinszky R. út 9.
3300 Eger, Klapka Gy. út 1.)

 Ellátási és Koordinációs Főosztály V.
(8000 Székesfehérvár, József A. u. 42.
8200 Veszprém, Óvári F. út 7.,
2800 Tatabánya, Népház u. 12.)

Ellátási és Koordinációs Főosztály VI.
(1139 Budapest, Teve u. 1/A-C) 

Ellátási és Koordinációs Főosztály VII.
(9700 Szombathely, Szily J. u. 30.,
8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. utca 9-11.,
9023 Győr, Szabolcska M. u. 1/a.)

 

Forrás: MEOSZ, 2022. február 09.