www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

Nő a fogyatékossággal élők és családjaik adókedvezménye

2023-01-22 14:37
2023 január 1-jétől a személyi jövedelemadó köteles jövedelmek után az eddigieken kívül további családi kedvezményre lehetnek jogosultak a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők, illetve bizonyos esetben maguk az érintettek is. A kormányrendelet alapján ugyanis a veszélyhelyzet ideje alatt az őket eddig megillető családi kedvezmény havonta 66.670 forinttal emelt összegben vehető igénybe. [tovább »]

Tájékoztató búvárképzésről

2022-05-27 14:29
Baja és Térségének Katasztrófavédelméért Alapítvány „NEAO-KP-01-2022/8-000464 Mozgássérült, hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása búvárképzéssel.” című pályázatot nyújtott be, a pályázatot eredményesen elbírálták. [tovább »]

Hogyan (ne) akadálymentesítsünk? – Új MEOSZ kiadvány jó és kerülendő gyakorlatokról

2022-05-01 15:49
Sok tízezer mozgáskorlátozott ember tapasztalja, hogy mennyire nem akadálymentes épített környezetünk. Gyakran sem régi, sem felújított, de még a frissen épített épületek sem megfelelőek: magas padkák, használhatatlan rámpák, beragadt lépcsőjárók, szűk bejáratok, eltorlaszolt folyosók és szűk akadálymentes vécék – ezek sajnos rendszeresek az ország minden részén. [tovább »]
Nő a fogyatékossággal élők és családjaik adókedvezménye
2023-01-22 14:37
Nő a fogyatékossággal élők és családjaik adókedvezménye 

2023 január 1-jétől a személyi jövedelemadó köteles jövedelmek után az eddigieken kívül további családi kedvezményre lehetnek jogosultak a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők, illetve bizonyos esetben maguk az érintettek is. A kormányrendelet alapján ugyanis a veszélyhelyzet ideje alatt az őket eddig megillető családi kedvezmény havonta 66.670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

Kedvezményezett eltartottnak minősül – egyebek mellett – az a gyermek, akire tekintettel a szülő családi pótlékban részesül, aki a családi pótlékot saját jogán kapja, illetve a rokkantsági járadékos személy is. A kedvezmény tehát akkor érvényesíthető a fent említettek szerinti magasabb összegben, ha a kedvezményezett eltartott  tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos.

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy:  az, a 18 évesnél fiatalabb gyermek, aki a külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul, valamint az a 18 évesnél idősebb személy, aki a 18. életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a 18. életévének a betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

Nézzük néhány példán keresztül mit jelent ez a változás az 597/2022. (XII. 28.) kormányrendelet alapján.

Adott a családi pótlékra saját jogán jogosult magánszemély, aki a családi kedvezményt maga érvényesíti, gyermeke nincs, ugyanakkor fogyatékosnak minősül. 2023. január 1-jétől megszerzett jövedelmével kapcsolatban az eddig őt megillető 66.670 forinttal szemben 133.340 forint családi kedvezményre jogosult, azaz havonta ezen összeggel csökkentheti összevont adóalapját, minek következtében havonta kb. 20.000 forinttal kevesebb személyi jövedelemadót fizet.

A szülő két családi pótlékra jogosult gyermekével kapcsolatban érvényesíti a családi kedvezményt, egyikük tartósan beteg. Ez a szülő eddig két eltartott után havonta 133.330 forint kedvezményre volt jogosult, ami a tartósan beteg gyermekre figyelemmel januártól további 66.670 forinttal emelkedik, vagyis összevont adóalapját havonta 200.000 forinttal csökkentheti.

A rokkantsági járadékban részesülő, egyébként kedvezményezett eltartottnak minősülő személy a most tárgyalt további kedvezményt csak abban az esetben tudja érvényesíteni, ha megfelel a fentebb hivatkozott, a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos személyre vonatkozó fogalommeghatározásban foglaltaknak is, vagyis az ott meghatározott egészségkárosodása már 18. éve betöltése előtt is fennállt.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy az, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a családi kedvezményre nem jogosult, az a most tárgyalt további kedvezményt sem tudja érvényesíteni akkor sem, ha egyébként súlyosan fogyatékos személy. Továbbá fontos kiemelni azt is, hogy a most tárgyalt kedvezményt kizárólag a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt érvényesíthetik az arra jogosultak.

Forrás: MEOSZ, 2023. január 18.