www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

Nő a fogyatékossággal élők és családjaik adókedvezménye

2023-01-22 14:37
2023 január 1-jétől a személyi jövedelemadó köteles jövedelmek után az eddigieken kívül további családi kedvezményre lehetnek jogosultak a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők, illetve bizonyos esetben maguk az érintettek is. A kormányrendelet alapján ugyanis a veszélyhelyzet ideje alatt az őket eddig megillető családi kedvezmény havonta 66.670 forinttal emelt összegben vehető igénybe. [tovább »]

Tájékoztató búvárképzésről

2022-05-27 14:29
Baja és Térségének Katasztrófavédelméért Alapítvány „NEAO-KP-01-2022/8-000464 Mozgássérült, hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása búvárképzéssel.” című pályázatot nyújtott be, a pályázatot eredményesen elbírálták. [tovább »]

Hogyan (ne) akadálymentesítsünk? – Új MEOSZ kiadvány jó és kerülendő gyakorlatokról

2022-05-01 15:49
Sok tízezer mozgáskorlátozott ember tapasztalja, hogy mennyire nem akadálymentes épített környezetünk. Gyakran sem régi, sem felújított, de még a frissen épített épületek sem megfelelőek: magas padkák, használhatatlan rámpák, beragadt lépcsőjárók, szűk bejáratok, eltorlaszolt folyosók és szűk akadálymentes vécék – ezek sajnos rendszeresek az ország minden részén. [tovább »]
Tudnivalók a mozgáskorlátozott emberek 2022-es országgyűlési választásokon és az azzal egyidejűleg tartott népszavazáson való szavazásával kapcsolatban
2022-03-19 7:08
A mozgáskorlátozott emberek szavazásával kapcsolatos szabályokat a választási eljárásól szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) tartalmazza, mely alapelvi szinten rögzíti a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának elősegítését. A Ve. szerint fogyatékossággal élő választópolgárnak azt kell tekinti, aki érzékszervi – így különösen látás-, hallás-, mozgásszervi, értelmi képességeit jelentős mértékben vagy egyáltalán nem birtokolja, illetve a kommunikációjában számottevően korlátozott, és ez számára tartós hátrányt jelent a társadalmi életben való aktív részvétel során.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) már hónapokkal a választások előtt a Nemzeti Választási Irodához elnökéhez fordult, és kérte, hogy intézkedjen a szavazóhelyiségek teljes körű akadálymentesítése iránt. Miután tapasztalataink szerint a mozgáskorlátozott fogyatékos emberek választójoga sokszor nem érvényesül teljes egészében, Szövetségünk a valódi akadálymentesség követelményeinek részletes bemutatásával, javaslatokkal, iránymutatásokkal segítette az NVI elnökét. A szavazóhelyiségek akadálymentességét ellenőrző gyorstesztet fejlesztettünk, amely önellenőrző módon egyszerűen eldönthető kérdésekkel nyújt segítséget a szavazóhelyiségek kijelölése és berendezése során. A gyorsteszthez kitöltési útmutatót is szerkesztettünk, illetve egy saját készítésű rövidfilmet bocsátottunk az NVI rendelkezésére, hogy vizuálisan, érintett mozgáskorlátozott emberek részvételével is szemléltessük a főbb vizsgálandó területeket.

A szavazóhelyiség akadálymentessége

Minden erőfeszítésünk ellenére azonban még mindig nem akadálymentes minden szavazóhelyiség, azt azonban      a Ve. előírja, hogy minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiségnek akadálymentesnek kell lennie.

Honnan tudjuk előre, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhatunk-e?

A választópolgárok a Nemzeti Választási Irodától értesítőt kapnak, ebben az is szerepel, hogy a szavazóhelyiség, ahol szavazhatnak akadálymentes-e. Ha esetleg valaki nem kapott értesítőt, ezen az oldalon https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/szavazohelyiseg-kereses ellenőrizheti, hogy a lakcíme szerinti szavazóhelyiség akadálymentes-e.

Mit tehetünk, ha az értesítőben megjelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes?

A mozgáskorlátozott emberek legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napig, azaz március 30-ig kérhetik, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhassanak. Ilyenkor őket a helyi választási iroda a lakcímük szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Mozgóurna igénylése

Ki igényelhet mozgóurnát?

Azok a mozgáskorlátozott emberek, akik nem akarnak, vagy nem tudnak szavazóhelyiségben szavazni, mozgóurnát igényelhetnek, ehhez kérelmet kell benyújtani.

Hova kell benyújtani a mozgóurna iránti kérelmet? 

 • helyi választási irodához
 • illetékes szavazatszámláló bizottsághoz.

 Meddig lehet benyújtani a mozgóurna iránti kérelmet?

A helyi választási irodához: 

 • levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb március 30-ig
 • személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton április 1-ig
 • április 1-én 16 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton április 3-án 12 óráig

 Az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz: 

 • meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével április 3-án legkésőbb 12 óráig

 Mit kell tartalmaznia a mozgóurna iránti kérelemnek? 

 • a szavazókör területén lévő címet, ahova a mozgóurna kivitelét a választópolgár kéri, ha az a magyarországi lakcímétől eltér
 • a mozgóurna-igénylés okát

 Segítő igénybevétele

Ki vehet igénybe segítőt? 

 • Akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban (mozgáskorlátozott)
 • Aki nem tud olvasni

 Kit lehet segítőként igénybe venni: 

 • Akit a mozgáskorlátozott ember választ, ez bárki lehet: például barát, családtag
 • Ha a mozgáskorlátozott ember nem választ senkit, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen

 Mit csinálhat a segítő?

Nagyon fontos, hogy a segítő nem a választópolgár helyett szavaz, szerepe kizárólag arra korlátozódik, amit a mozgáskorlátozott ember kér tőle. Így például segít az X-et beírni a szavazólapra, beteszi borítékba a szavazólapot és bedobja az urnába.

Kötelező beengedni a segítőt a szavazóhelyiségbe, szavazófülkébe?

Igen, a szavazatszámláló bizottság nem tilthatja meg a segítő belépését sem a szavazóhelyiségbe, sem a szavazófülkébe.

Fontos! Egy adott kérelem, például a mozgóurna benyújtására vagy akadálymentes szavazóhelyiségben való szavazásra vonatkozó kérelem az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik egyszerre, nem kell külön-külön kérelmet benyújtani a két választási esemény vonatkozásában.

További információ

A kérelmekről részletesen is tájékozódhat: https://www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek

Visszajelzés az NVI-nek

Annak érdekében, hogy az NVI-nek visszajelezhessük a mozgáskorlátozott emberek választójoga gyakorlásának tapasztalatait, arra kérjük a közösségünk tagjait, hogy ha valamilyen, a mozgáskorlátozottsággal összefüggő visszásságot tapasztalnak – például nem akadálymentes a szavazóhelyiség, pedig az értesítő annak jelölte; nem engedték be a segítőt a szavazófülkébe – jelezze nekünk a meosz@meosz.hu e-mail címen.

Forrás: MEOSZ, 2022. március 17.