www.mkbarcika.hu   A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült!
Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete
Főoldal
Szolgáltatások
Tevékenységeink
Támogató szolgálat
Dokumentumok
Jogszabályok, linkek
Hírek, aktualitások

Legfrissebb híreink

Rokkantsági nyugdíjrendszer – a visszamenőleges állapotvizsgálat szabályai

2022-01-20 15:59
A komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet állapotvizsgálatra vonatkozó rendelkezései 2021. december 22-én léptek hatályba. E szerint az orvosszakértő a rendelkezésre álló iratok alapján alakítja ki az indokolással ellátott állásfoglalását arról, hogy az érintettnél a tényleges állapotjavulás bekövetkezett-e vagy sem. Tehát azoknak, akik az állapotvizsgálatot választják, nem kell attól tartaniuk, hogy az állapotvizsgálat végett személyesen kell megjelenniük. Az állapotjavulás fogalmát ugyanakkor sem ez a rendelet, sem pedig az Mmtv. nem határozza meg. A jogalkotó így továbbra is mulasztásban van, hiszen nincsenek kialakítva azok az orvos, szociális és foglalkozás szakmai szempontok, melyek alapján összehasonlítható a 2011. december 31-ét megelőző szakvélemény szerinti egészségi állapot az ez időpontot követő komplex minősítés szerinti egészségi állapottal. Az állapotvizsgálattal kapcsolatos tudnivalókat az alábbiakban foglaltuk össze. [tovább »]

A MEOSZ a gépjárműszerzési támogatási rendszer átalakítását sürgeti ismételten

2022-01-17 18:00
Nem halogatható tovább a mozgáskorlátozott emberek gépjárműszerzési támogatási rendszerének átalakítása. [tovább »]

Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek kommunikációjának támogatása – Online Könyvbemutató

2021-11-22 12:41
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című projektje keretében 600 súlyosan mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését valósította meg. [tovább »]
A gyártóhoz és a NEAK-hoz is fordulhat, ha a szerviz szerint kimerült a javítási keret
2021-05-11 11:00
A kerekesszékek javítása körül egyre több bizonytalanságra derül fény. A közgyógyellátással rendelt kerekesszék vagy moped javításért pl. egyes szervizek különféle díjakat számítanak fel. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint kihordási időn belül nem kérhető a javításért pénz, ha a recepten közgyógyellátás van bejelölve, ezért Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) állásfoglalást kért az ügyben. Dr. Tóth László, az EMMI helyettes államtitkára a gyártó javítási- és cserekészülék biztosítási kötelezettségéről tájékoztatott, továbbá kérte, hogy a javítással kapcsolatos konkrét panaszokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részére küldjék meg.

A kerekesszékek, mopedek javításáért egyes szervizek közgyógyellátás esetén is díjat (pl. kiszállási díj, kaució, stb) kérnek. A MEOSZ álláspontja szerint a kihordási időn belül kiszállási díj, kaució vagy más díj nem kérhető, ha a recepten közgyógyellátás van bejelölve. Gyakran előfordul olyan eset is, hogy a szerviz a „keret kimerülésre” hivatkozva visszautasítja a támogatással rendelt javítást.

A MEOSZ állásfoglalás kérésére Dr. Tóth László, az EMMI helyettes államtitkára azt a tájékoztatást adta, hogy egy termék javítására a kihordási időn belül legfeljebb a termék kiadásakor érvényes közfinanszírozás alapjául elfogadott ára ÁFÁ-val növelt összegének 130%-a fordítható, ezt meghaladó javítási igény esetén az eszközt a gyártó saját költségre köteles javítani vagy a kihordási idő végéig cserekészüléket biztosítani.

Ez alapján tehát amennyiben a szerviz „keret kimerülésre" hivatkozva pénzt kér a recepten felírt javításért, vagy nem vállalja a javítást, akkor az érintettek az eszköz gyártójához is fordulhatnak javítás végett vagy cserekészülékért.

Ha a szerviz kiszállási díjat, javítási díjat, kauciót vagy bármi más megnevezéssel pénzt kér a recepten felírt javításért, akkor az alábbiakat javasoljuk:

  • ellenőrizni, hogy a recepten be van-e jelölve a közgyógy jogcím
  • ellenőrizni, hogy esetleg lejárt-e a kihordási idő
  • a szervizt írásban (e-mailen vagy levélben) megkérdezni a díjfelszámítás okáról (leírás és iratminta a MEOSZ honlapon
  • ha a szerviz „keret kimerülésre” hivatkozik, ellenőrizni, hogy javításra mennyi támogatást kapott az eszköz (leírás és iratminta)  a MEOSZ honlapon) és a gyártóhoz fordulni javítás/cserekészülék végett
  • az esetet bejelenteni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részére (cím: 1139 Budapest, Váci út 73/A ).

A gyógyászati segédeszközök javítási díjával kapcsolatos MEOSZ álláspontról ezen»» az oldalon olvashat bővebben, ezen»» az oldalon pedig letölthető iratminták is segítséget nyújtanak a fent felsorolt lépések megtételéhez.


Forrás: MEOSZ, 2021. május 10.